1944 előtt Erdély legszebb kastélyparkja Bonchidán volt.


A bonchidai kastélyparkról először a tizennyolcadik század közepén hallunk, amikor Bánffy Dénes, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás franciaparkot próbált létesíteni Bonchidán. A Johann Christian Erras tervei alapján készült franciapark szigorú, mértani formáival egészítette ki az épületek barokk pompáját.

Szimmetrikus allék, széles teraszok, cserjék, nyesett bokrok alkották a parkot. Három, 1 km hosszú hársfaallé indult sugárirányban a kastély nyugati falától, s a hídtól egy negyedik indult észak felé.

A tizenkilencedik században a parkot Bánffy József alakíttatta át. A változtatások szorosan kötődtek az épületeken végzett munkálatokhoz. A geometrikus formákat a divatos, romantikus parkrendszer váltotta fel, előbb Hermann Sámuel, majd 1831-ben László János tervei alapján. Az angliai eredetű romantikus kertrendezési stílus a szigorú franciaparkok ellensúlyozásaként jött létre. A sugárutakat és formára nyírt bokrokat kanyargós utak, bozótok váltották fel, amelyek a szabadon növő fák és növényzet összhatását keltették.

A kastélypark ma már alig idézi hajdani szépségét, a gondozás több évtizednyi hiánya miatt elburjánzott, az évszázados fákat önkényesen kivágták. Reméljük, hogy a partnereink és nemzetközi összefogás segítségével, kiegészítve a kastély épületeinek újjászületését, a kert teljes helyreállítására is sor kerülhet, amelyet a helyiek és a látogatók egyaránt élvezhetnek majd.

Támogatónk Ő Királyi Fensége, A Wales-i Herceg

Támogatók: